Home
Vorige
Volgende
De Carnegiedreef
Portret van Andrew Carnegie in de National Portrait Gallery (Washington D.C.)
De Carnegiedreef -uitspraak naar keuze- tussen de Einsteindreef en het Pascalplein is genoemd naar de Amerikaanse staalmagnaat
Andrew Carnegie
(1835-1919), zoon van een arme Schotse wever.
Tussen 1865 en 1910 maakte de staalindustrie een enorme ontwikkeling door. De productie nam meer dan hondervoudig toe, terwijl de prijs daalde. Carnegie's fabrieken die vooral spoorrails produceerden breiden zich uit doordat hij concurrenten uitkocht en kolen- en ijzerertsmijnen daaraan toevoegde. Voordat Amerika in 1917 betrokken raakte bij de eerste wereldoorlog betaalden Amerikanen nauwelijks belasting. Daardoor en door zijn handigheid kon Carnegie een enorm kapitaal vergaren. Dat ging in die tijd niet altijd zachtzinnig. Stakingen werden hardhandig gebroken.
In 1901 verkocht hij zijn aandeel in de staalindustie ter waarde van 4% van het nationaal bezit. Hij was nu niet alleen de rijkste man van de Verenigde Staten maar ook filantroop. Liet bibliotheken en ziekenhuizen bouwen. Steunde wetenschap en cultuur. Zijn naam is verbonden aan de
Carnegie Hall
concertzaal in New York (*). Omdat hij zijn vermogen ondergebracht had in een stichting (trust) waar hij zelf geen direkte invloed op had, betaalde hij nog steeds een schijntje aan belasting.
Het bekendste door Carnegie gefinancierde gebouw in Nederland is het Vredespaleis in Den Haag. Ga maar eens kijken als je er in de buurt bent.
(*) Bekijk het (Engelstalige) filmpje
https://www.youtube.com/watch?v=xZUxk3LRy9U
(12m03s).
Gepubliceerd in
Dreefnieuws
Tekst Harm J. Schoonhoven, januari 2019.