Home
Vorige
Volgende
De Costa Ricadreef
De
roodoogmakikikker
komt voor in delen van Midden-Amerika en leeft in tropische regenwouden. Het is een boombewoner die 's nachts actief is en zich overdag verstopt tussen de bladeren.
Costa Rica is een land in Midden-Amerika, iets groter dan Nederland, maar met veel minder inwoners. Een groot deel van het land is nog ongerept tropisch regenwoud en er leven meer dan 400 soorten kikkers, die dan ook alle kleuren van de regenboog hebben. Koffie en bananen zijn de voornaamste landbouwproducten.
Veel Overvechters hebben de weg al weten te vinden naar het gas(t)vrij huis aan het eind van de Costa Ricadreef bij het Vechtzoompark. Daar heeft de gemeente een woning ingericht om voorlichting te geven over de komende energietransitie. Toevallig komt
Christiana Figueres
, degene die er in 2015 voor gezorgd heeft dat 189 landen het klimaatakkoord van Parijs ondertekenenden, uit Costa Rica.
Volgend jaar moet de energietransitie daar voltooid zijn. Nu al wordt bijna alle electriciteit opgewekt met waterkracht. Uitdaging is (diesel)auto's te vervangen door electrische auto's en openbaar vervoer.
Toen
Christoffel Columbus
in 1502 op zijn vierde en laatste reis naar Amerika daar aan de oostkust aankwam zag hij, evenals de Spanjaard
Gil González Dávila
die in 1522 op de westkust landde, dat de Indianen die er woonden behangen waren met gouden sierraden. Daar lustten de Spanjaarden wel pap van. Ze noemden het gebied "Costa Rica", Spaans voor "De rijke kust". Sinds 15 september 1821 is het land geen Spaanse kolonie meer.
De datum is nog steeds de nationale feestdag.
Costa Rica kent een lange traditie van democratisch gekozen regeringen en het leger is in 1949 afgeschaft. Noem het land dus nooit een bananenrepubliek al zijn er nog zoveel bananenplantages.
Gepubliceerd in
Dreefnieuws
Tekst Harm J. Schoonhoven, maart 2020.