Home
Vorige
Volgende
De Sjanghaidreef en het Sjanghaipark
In september 2022 werd in Shanghai een nieuw opslagterrein voor zeecontainers in gebruik genomen.
Foto: porttechnology.org
De Sjanghaidreef ligt aan de rand van Overvecht alleen door het Sjanghaipark gescheiden van de Karl Marxdreef, onderdeel van de NRU, de Noordelijke Randweg Utrecht.
Het
Sjanghaipark
is een natuurpark, vijftig jaar geleden aangelegd door bewoners en kunstenaars. Het park wordt nog steeds onderhouden door bewoners. Er staan allelei bijzondere bomen en er groeien wilde planten. Als ooit de NRU op de schop gaat, gaat het bouwverkeer, zo is het plan, dwars door het Sjanghaipark. Dat zou eeuwig zonde zijn.
Park en dreef zijn genoemd naar Shanghai. Ooit was dat een klein vissersdorpje gelegen waar de Yangtse, de Lange Rivier, in de Oost-Chinese Zee uitmondt. Nu is het de grootste havenstad van de Volksrepubliek China. Er wonen bijna evenveel mensen als in Nederland en België samen op een oppervlak dat tien keer zo klein is.
In negentiende eeuw hebben Europese landen, vooral Engeland, hun wil opgelegd aan het Chinese Keizerrijk na dat militair verslagen te hebben in de
eerste opiumoorlog
. Zo werd het eiland Hongkong een Britse kroonkolonie en kon Shanghai als havenstad uitgroeien. Shanghai heeft nu de grootste containerhaven ter wereld waar
containers
met Chinese exportproducten worden overgeladen op zeeschepen die de hele wereld over gaan.
Ook Shanghai heeft zijn
parken
, maar geen daarvan heet Shanghaipark. Het grootste is het Century Park, geopend in het jaar 2000, dat negenmaal zo groot als ons Park de Gagel.
Gepubliceerd in
Dreefnieuws
Tekst Harm J. Schoonhoven, januari 2023.