Home      Vorige      Volgende

De Ivoordreef

Mammoet.jpg Zo heeft de uitgestorven Wolharige Mammoet er waarschijnlijk uitgezien.

De Ivoordreef ligt tussen de Kasaidreef, de Einsteindreef, de Klipspringerdreef en de Oranjerivierdreef. De tienhoogflat die daar stond is afgebroken. Er komen nieuwe woningen.

Ivoor is niets anders dan het materiaal waar tanden en kiezen van mensen en dieren uit bestaan. Al duizenden jaren worden kunstzinnge ivoren voorwerpen gemaakt van de grote slagtanden van olifanten.

De lang geleden uitgestorven wolharige mammoeten waren verwanten van onze olifanten. Ze leefden niet in Afrika of India, maar in Siberië, Noord-Canada en Alaska. Hun enorme slagtanden worden soms nog gevonden in de bevroren grond. Dat fossiele ivoor is veel geld waard.

Vorig jaar heeft een internationaal team wetenschappers van tien mannen en zeven vrouwen een 170 cm lange slagtand van mammoetivoor onderzocht die in het Noorden van van Alaska gevonden was. Zo'n slagtand goeit van dag tot dag. De onderzoekers vergeleken de samenstelling ervan laagje voor laagje met de tanden van knaagdieren die elders in Alaska leefden en konden zo de gangen van deze mammoet, een mannetje dat 28 jaar oud is geworden en 17.100 jaar geleden leefde, van week tot week volgen. Het bleek dat hij gedurende zijn leven een afstand van bijna twee keer de omtrek van de Aarde heeft afgelegd!

Bekijk het filmpje https://www.youtube.com/watch?v=kUrdP7bZhDY (8m26s).

top.jpg top.jpg

Gepubliceerd in Dreefnieuws
Tekst Harm J. Schoonhoven, september 2022.