hoe gasloos maken AD 2017-12-02

https://www.ad.nl/utrecht/hoe-maak-ik-mijn-huis-gasloos-en-wat-kost-dat~a7916f29

Hoe maak ik mijn huis gasloos? En wat kost dat?

Utrecht wil zo snel mogelijk zoveel mogelijk huizen van het gas af halen, te beginnen in Overvecht. Veel keuze hebben bewoners niet, want uiteindelijk wordt het gasnet gewoon grotendeels afgekoppeld. Maar waar moet je beginnen? Wat houdt 'gasloos' in? En vooral: wat kost het? Voor de meesten teveel om zelf te betalen, staat nu al vast.

Ivar Penris 02-12-17, 07:00 Laatste update: 04-12-17, 16:38

De eerste stap is heel simpel: laat een energieadviseur bekijken wat de beste oplossing is. Want wat goed werkt in een monumentaal pand, is totaal niet toepasbaar op een doorzonwoning. Om nog maar te zwijgen over de prijsverschillen: een huis uit deze eeuw is soms met een paar duizend euro wel klaar, een monument van het gas afhalen kost misschien wel meer dan een ton.

Biogas

Wie een monumentaal pand heeft, kan volgens Hier Klimaatbureau het beste overstappen op biogas en de gasleidingen gewoon laten liggen, want in de grond in het centrum is geen plek meer voor bijvoorbeeld een aardwarmtesysteem. Goed isoleren is wel een vereiste. Biogas is bijna twee keer zo duur als aardgas en dus wil je de hoeveelheid energie die je huis uitvliegt, zwaar terugdringen.

Ramen, ook met dubbel glas, zullen vervangen moeten worden. De ruimte tussen de twee ruiten bij normaal dubbel glas is te klein, dus moet er nieuw HR-glas in, waardoor vaak ook de kozijnen vervangen moet worden. Ook onder de vloer zal een isolatielaag moeten komen. En het dak niet te vergeten; ook dat vergt een forse investering in isolering.

Warmtepomp

Voor een huis uit de jaren 70 in de welbekende bloemkoolwijken zijn elektra de beste oplossing. Een warmtepomp houdt de woning en het water op temperatuur. Ook hier moet het huis goed geïsoleerd zijn, want die warmtepomp verwarmt het water maar tot 60 graden en als de helft van die warmte het huis uit vliegt, is het rillen geblazen. Als je heet kraanwater wilt, zal je daar een elektrisch boilertje bij moeten zetten.

Voordeel van dit type huizen is dat een heel blok huizen in één keer van een isolerende schil voorzien kan worden. De spouwmuren worden opgevuld, maar het geld dat dat kost, verdien je in een mum van tijd terug. Bewoners zullen daarvoor wel een tijdje hun huis uit moeten. Daarna ligt er vloerverwarming en is je huis heerlijk comfortabel. De kosten van deze operatie zijn hoog en variëren van 20.000 tot soms wel 70.000 euro. Voordeel is wel dat je vaak 'nul-op-de-meter' krijgt, dus geen energierekening meer of eentje die een stuk lager is.

Warmtenet

Mensen met een jonger huis krijgen het 't makkelijkst bij het afkoppelen van gas. Zij worden aangesloten op het warmtenet, ook bekend als stadsverwarming. Het enige nadeel is dat je niks te kiezen hebt: in Utrecht is het warmtenet van Eneco en die bepaalt de prijs. Volledig elektrisch gaan kan hier ook, maar is veel duurder.

Maar wie gaat dat allemaal betalen? De meeste bewoners zelf niet, stelt Susanne van Suylekom van Hier Klimaatbureau. Dit Utrechtse bureau adviseert burgers over aardgasvrij wonen en hoe ze zelf maatregelen kunnen nemen. ,,Je moet uitgaan van de zwakste schakel in de wijk, en dat is de burger die zelf geen geld heeft om hierin te investeren.''

Ook milieuwethouder Lot van Hooijdonk zei deze week op een informatieavond voor inwoners uit Overvecht, de wijk die als eerste van het gas af zal gaan, dat de transitie naar aardgasvrij er volgens haar niet zal komen als het financieel niet haalbaar te maken is voor mensen.

Leningen

Als we het slim aan pakken, ontstaat er straks een levendige handel in tweedehands cv-ketels, Susanne van Suylekom

,,Er moet zoiets als een 'gebouwgebonden' lening komen waarvoor we wijkbanken oprichten'', zegt Van Suylekom. ,,Overheden, netbeheerders, banken, pensioenfondsen en bedrijven moeten hierover om de tafel gaan zitten. Mensen lenen bij die bank geld voor de aanpassingen aan hun huis en wat ze vroeger aan de energierekening betaalden, wordt nu gebruikt voor de aflossing van die lening.''

Als mensen verhuizen, zou de lening dan over moeten gaan op de nieuwe bewoner, die verder gaat met aflossen. ,,Alleen moeten we de wet veranderen, want dit mag nog niet in Nederland'', zegt Van Suylekom. Ook vindt ze het belangrijk dat de overheid vanaf vandaag uitgebreid gaat communiceren welke veranderingen er aan staan te komen.

Tweedehands ketel

,,Mensen zijn nu bang om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen, maar dat moeten ze echt gewoon doen als dat nodig is. Als we het slim aan pakken, ontstaat er straks een levendige handel in tweedehands cv-ketels. Mensen die gasloos gaan, willen er vanaf. Huishoudens waar de ketel op is, maar waar ze pas over vijf jaar aan de beurt zijn, kunnen prima met zo'n tweedehands ketel uit de voeten.''

Mensen moeten vooral niet in paniek raken, zegt van Suylekom. ,,Het gaat allemaal heel geleidelijk. Alles kan in stappen. Maar kijk even wat beter om je heen als je toch iets moet doen aan je huis. Wees iets alerter. Als je toch op zolder aan de slag gaat, isoleer dan meteen het dak als de boel toch op zijn kop staat. Maar dit gaat zeker pijn doen. Heel veel landen hebben hun huizen al aangepast aan het klimaat; wij hebben er al die jaren ontzettend veel warmte ingepompt zonder ons druk te maken hoeveel daarvan ontsnapte. We waren verwend, dat is nu wel voorbij.''

Rekenmodellen

MilieuCentraal heeft rekenmodellen om redelijk nauwkeurig vast te stellen hoeveel het kost om je huis energieneutraal en gasloos te maken.

De meest gangbare woning in Nederland is het rijtjeshuis uit de jaren 70 in een bloemkoolwijk. Het kost ongeveer 40.000 tot 50.000 euro om deze helemaal klaar te maken voor een gasloze toekomst. Na ongeveer 25 jaar heeft de investeerder alle kosten er weer uit én is het huis op de markt meteen duizenden euro's meer waard.

De optelsom:
Buitengevelisolatie: 13.000
Vloerisolatie: 1.700
Dak: 4.600
HR-ramen: 4.500
Warmte- en bodembron: 14.000
Totaal: 37.800