Koken
Koken kan op verschillende manieren. Beschikt u over warm tapwater van 60 °C
dan kunt u daarmee een electrisch waterkoker vullen. Dat is goedkoper dan
deze te vullen met koud water van 10 tot 20 °C.
Er is één doorslaggevende reden om niet meer op aardgas te koken, namelijk
dat daarbij in tegenstelling tot electrisch koken het rendement niet meer
dan 40% is (bij een kleine vlam 50%), de rest gaat langs de pan heen.
Bedenk dat eigenllijk bij alle vormen, behalve de klassieke electrische
kookplaat waarschijnlijk een verzwaring van de electrische aansluiting
(drie fasen, 25 Ampère) nodig is.
Klassieke electrische kookplaat
Dit is de goedkoopste maar ook minst efficiënte manier van electrisch koken.
Keramische kookplaat
De pannen worden verwarmd door (soort) lamp. Het is redelijk efficiënt
en stelt geen bijzondere eisen aan de pan.
Inductie koken
Dit wordt aangeprezen omdat het zo efficiënt is. Maar het vereist wel
investering in een geschikte pannenset.
En
last but not least
het opgewekte electromagnetisch veld is gevaarlijk voor mensne met een
pacemaker.... Ook huisdieren zouden horensdol kunnen worden van een
trillende pan waarvan voor ons het geluid boven de gehoorgrens ligt.
De hooikist
Zeer efficiënt koken is ook mogelijk door een hete pan in een
goed geïsoleerde "hooikist" warm te houden.
Meer informatie
https://www.consumentenbond.nl/kookplaat/
© Harm J. Schoonhoven Versie 11 juni 2019. Distributed under
MIT licence
.